Nech sa nám netúlajú

23.03.2005 Celý región

Bratislava, 22. marca 2005 – Odborníci varujú, že problémom súčasnej mladej generácie je nesprávne využívanie voľného času. Deti nevyužívajú svoj voľný...
Bratislava, 22. marca 2005 – Odborníci varujú, že problémom súčasnej mladej generácie je nesprávne využívanie voľného času. Deti nevyužívajú svoj voľný čas zmysluplne a v dôsledku nudy sú náchylné na vandalizmus, experimentovanie s alkoholom, fajčením, dokonca aj s nelegálnymi drogami. Jednou z možností, ako napomôcť riešeniu tohto problému, je prevencia. Spoločnosti COOP Jednota a Henkel Slovensko sa preto rozhodli, že vytvoria finančný grant určený na financovanie projektov zameraných na vytvorenie a rozvoj voľnočasových aktivít detí pod názvom „ Nech sa nám netúlajú“ .

Cieľom grantového programu „ Nech sa nám netúlajú“ je poskytnúť deťom alternatívu trávenia voľného času a prostredníctvom navrhnutých aktivít ich motivovať k aktívnemu využívaniu voľného času, prípadne objaviť a rozvíjať mladé, nádejné talenty, predovšetkým v kultúrnej a umeleckej oblasti. Zmyslom programu je „ dostať deti z ulice“ , motivovať ich, aby našli cestu k svojim záľubám, rozvíjali svoje nadanie a naučili sa, ako aktívne a zmysluplne využívať svoj voľný čas.

Do grantového programu sa môžu zapojiť všetky organizácie, fyzické osoby, združenia, základné a umelecké školy, centrá voľného času a iné subjekty, ktoré splnia podmienky účasti. Finančná náročnosť projektu, na ktorý je určený grant, by nemala prekročiť sumu 200 000 Sk.

Finančné prostriedky určené na grantový program „ Nech sa nám netúlajú“ poskytne spoločnosť Henkel Slovensko prostredníctvom Nadácie Jednota COOP a zároveň ich bude tvoriť výťažok z finančnej zbierky, ktorá sa bude realizovať v predajniach COOP Jednota od 1. apríla do 31. decembra 2005. Grantový program bude podporený aj výťažkom z predaja produktov Henkel v sieti COOP Jednota realizovaného počas celého roka. Minimálna garantovaná výška grantu je 1,5 milióna Sk.

Financie z grantového programu budú prerozdelené na financovanie viacerých projektov v troch fázach, pričom sa bude zohľadňovať aj regionalita. Cieľom je podporovať zaujímavé projekty v rámci celého Slovenska, preto bude z každého kraja vybraný minimálne jeden projekt. Celkovo sa teda plánuje prefinancovať najmenej 8 projektov. Po každej fáze zasadne hodnotiaca komisia a vyberie víťazné projekty.

Výber projektov bude plne transparentný. Zaslané návrhy bude posudzovať hodnotiaca komisia a v jej kompetencii bude prerozdelenie celkovej sumy grantu na jednotlivé projekty. Členmi hodnotiacej komisie budú okrem predstaviteľov spoločností Henkel Slovensko a COOP Jednota aj čestní členovia - poslankyňa NR SR Eva Černá, štátny tajomník Ministerstva školstva SR Ing. František Tóth, šéfredaktorka týždenníka Slovenka Anna Ghannamová a detská psychologička PhDr. Dagmar Kopčanová.

„ COOP Jednota Slovensko súhlasila s navrhovaným projektom, s ktorým za nami prišli predstavitelia spoločnosti Henkel. S podobnými projektmi, kde podporujeme najmä šport na základných školách, už máme skúsenosti a vieme, že takéto projekty majú naozaj význam a žiaci sa do nich zapájajú, “ hovorí Ing. Vladimír Švarc, správca Nadácie Jednota COOP a generálny riaditeľ sekcie obchodu COOP Jednota Slovensko. K projektu „ Nech sa nám netúlajú“ , ktorý je zameraný na podporu voľnočasových aktivít detí predovšetkým v oblasti kultúry a umenia, dodáva: „ Keďže sme najväčší slovenský obchodný reťazec a prakticky žijeme s obyvateľmi všetkých, aj tých najodľahlejších kútov Slovenska, bolo pre nás dôležité vytvoriť priestor pre ľudí a financovať tie nápady, ktoré vychádzajú z reálnych potrieb obyvateľov jednotlivých regiónov Slovenska. “

Ako dodáva prezident spoločnosti Henkel Slovensko JUDr. Juraj Lackovič, „ sme veľmi radi, že môžeme nielen predstavovať slávnych umelcov v rámci projektu Henkel Slovensko Slovensku ale aj vytvárať priestor pre súčasnú mladú generáciu a pomáhať jej k zmysluplnému tráveniu voľného času predovšetkým v oblasti kultúry a umenia. Veríme, že týmto projektom pomôžeme množstvu detí aktívne tráviť svoj voľný čas a zároveň možno prispejeme k objaveniu nádejných mladých talentov. “

COOP Jednota je lídrom medzi maloobchodnými reťazcami pôsobiacimi v Slovenskej republike. V roku 2004 dosiahol jej celkový obrat vyše 30 mld. Sk. Maloobchodná sieť členov COOP Jednota Slovensko k 31. decembru 2004 predstavovala spolu 2 365 predajní (COOP Jednota POTRAVINY, COOP Jednota SUPERMARKET, COOP Jednota TERNO SUPERMARKET). Oproti predchádzajúcemu roku ide o nárast o 17 predajní.

„ Henkel – A Brand like a Friend“ . Henkel je vedúca spoločnosť so značkovými produktmi a technológiami, ktoré uľahčujú, zlepšujú a skrášľujú život ľudí. Spoločnosť Henkel pôsobí v troch strategických oblastiach podnikania: starostlivosť o domácnosť, starostlivosť o telo, lepidlá, tmely a povrchové technológie. V roku 2004 dosiahla skupina Henkel tržby vo výške 10,592 mld. EUR. Henkel zamestnáva celosvetovo viac ako 50 000 zamestnancov. Značkovým produktom a technológiám spoločnosti Henkel dôverujú ľudia v 125 krajinách sveta. Spoločnosť Henkel Slovensko so 143 zamestnancami dosiahla v roku 2004 obrat na domácom trhu vo výške 1,97 miliardy Sk.
Soňa Filová, Interel
e-mail: filova@interel.sk
PhDr. Jana Baginová
e-mail: jana.baginova@sk.henkel.com
 

Vyberte región